Istorija. Priroda. Kultura.

Upoznajte sve lepote Đerdapske klisure.

Lepenski Vir

 Udaljenost od hotela: 17km

Praistorijsko nalazište Lepenski Vir je jedno od najznačajnijih i najstarijih neolitskih otkrića u ovom delu Evrope. Smešteno na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri, nadomak Srebrnog jezera, upravo je i dobilo naziv prema dunavskom viru. Ovaj lokalitet predstavlja sedište jedne od najsloženijih kultura praistorije, a pruža i jedinstvenu priliku upoznavanja sa prvim urbanim pračovekom u ovom delu planete.

Arheološka istraživanja, koja su se odvijala u području Đerdapske klisure u periodu 1965 – 1967. godine, pružila su bogata saznanja o pracivilizaciji i pomogla da se bliže upoznamo sa kulturom koja je nastala i razvijala se na ovom lokalitetu. Do otkrića je došlo tokom detaljnih istraživanja u Đerdapu, a nakon završetka iskopavanja, lokalitet je premešten na svoju trenutnu lokaciju zarad dodatne zaštitite. Godine 2011. otvoren je novi centar za posetioce koji čuva znamenitosti i ostatke kulture koja je zapanjila svet.

Danas, jedan od sinonima za ovo kulturno blago su ribolike kamene statue, koje su se kod pračoveka nalazile u gotovo svakom utvrđenju, pružajući naučnicima jedinstveni zaključak da su se ove monumentalne skulpture koristile i kao neka vrsta religijskog zaštitnika kuća i porodica koje su ih obožavale. Otkriven od strane profesora Dragoslava Srejovića, koji je predvodio tim arheologa, a čije se senzacionalno otkriće i proces iskopavanja može pogledati i u okviru filmskog projekta u Centru za posetioce Lepenskog Vira.

  Zvanični sajt: www.lepenski-vir.rs

Ovo slavno nalazište je sačinjeno od 7 lokaliteta – Lepenski Vir, Vlasac, Razvrata, Ikoana, Hajdučka vodenica, Alibeg i Padina. Brojni jedinstveni nalazi, poput građevina izgrađenih pre 9.000 godina, u okviru jedinstvenog urbanizma i arhitekture, pružaju nezaboravno iskustvo koje se ne može ponoviti nigde drugde u svetu.

Ostaci najstarijeg sedelačkоg naselja u Evropi, gde je oformljena neverovatna urbana kultura kоja je trajala čak dve hiljade gоdina u kontinuitetu, u periodu 6.500 – 4.500 god. p. n. e, mogu se posetiti u okviru posete hotelu Lepenski Vir. Lokalitet je udaljen samo 17km od hotela, a posete su omogućene tokom cele godine. Ne propustite priliku da doživite neverovatno iskustvo kroz susret sa praistorijom – posetite Lepenski Vir i uverite se u moćnu prošlost čiji se ostaci pažljivo čuvaju za vas, ali i sve generacije koje dolaze.

Nacionalni park Đerdap

 Udaljenost od hotela: 500m

Beskrajno plavetnilo Dunava koje se na dalekom horizontu spaja sa nebom samo je jedan detalj iskustva koje se doživljava u Nacionalnom parku „Đerdap“. Retko gde se pojedinac može suočiti sa prirodnim lepotama kao na severoistoku Srbije. Zamislite čudesan prizor prirodnog bogatstva koja se prostire gotovo 100 kilometara – i dobićete sliku Nacionalnog parka „Đerdap“.

Ovaj najveći i najznačajniji nacionalni park u Srbiji s razlogom je postao sinonim za lepote prirode zbog svoje veličine, kao i vredne flore i faune koje posetiocima oduzimaju dah pri prvom, ali i svakom sledećem susretu. Nacionalni park „Đerdap“ je takođe dom za oko 170 vrsta ptica, a njegovi stanovnici su i divlje životinje – poput risa, vuka, šakala, divokoze i srne, ali i mnogih drugih vrsta. Nacionalni park obezbedio je neverovatnu mogućnost svojim posetiocima da kroz osmatračnice, izgrađene za posmatranje „divljeg sveta“, mogu i sami da upoznaju tajne đerdapske prirode i sve lepote koje ona čuva.

Ovaj atraktivni lokalitet zauzima prostor 3 opštine – Golubac, Majdanpek i Kladovo – i čini trećinu opštine Majdanpek. Ovde se nalazi i veličanstvena Đerdapska klisura, najduža i najveća klisura probojnica u Evropi, koju čine četiri manje klisure i tri kotline, koje se naizmenično smenjuju u dužini od gotovo 100 km.

Obeležene pešačke staze i atraktivni pogledi sa vidikovaca pružaju idealan način upoznavanja sa ogromnim prostranstvom prirode. Spomenici kulture, flora i fauna se nalaze pod zaštitom Nacionalnog parka Đerdap od ’74. godine prošlog veka zbog izuzetne kulturno-istorijske vrednosti i svog prirodnog eko-sistema.

Centar za posetioce Nacionalnog parka „Đerdap“ kroz izložbenu postavku pruža mogućnost upoznavanja sa geološkom građom područja, raznovrsnim živim svetom i značajnim istorijskim znamenitostima.

Planinski venci, neodoljivi pejzaži, kao i prostrani Dunav su samo neke od prirodnih lepota koje zajedno čine izazovne i raznovrsne atrakcije po čemu je ovaj nacionalni park i s razlogom zaslužio svaku pažnju svih zainteresovanih očiju koje žele da iskuse ovakav doživljaj. U brojne sportske aktivnosti ubrajaju se šetnje prirodom, vožnje bicikla, jedrenje i veslanje, ali i posmatranje ptica i obilazak čamcem ili brodom, kao i mogućnost iznajmljivanja dvogleda ili terenskog vozila – svaka aktivnost će biti podjednako uzbudljiva i činiće sasvim nezaboravno sećanje.

Golubačka tvrđava

 Udaljenost od hotela: 50km

Markantan istorijski spomenik opštine Golubac, a ujedno i najpopularnija turistička atrakcija ovog naselja istočne Srbije je bez ikakve sumnje Golubački grad. Do 19. veka je ova srednjovekovna tvrđava činila glavno istorijsko središte golubačkog kraja, dok kroz istoriju, ali i danas, Golubačka tvrđava predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, čija burna istorija i dan-danas priča predanja o bitkama koje su se ovde odigravale.

Smešten na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u područje Nacionalnog parka „Đerdap“, Golubački grad čine prednji, zadnji i gornji grad, kao i veličanstvena utvrđenja, odnosno kule sa drvenim spratovima i kamenim stepenicama.

Golubački grad je izgrađen u 14. veku i čuva ulaz u klisuru Gvozdenih vrata sa visokih litica koje gledaju na Dunav. Kroz istoriju su je držali knez Lazar, despot Stefan i despot Đurađ. Na osnovu arhitekture ovog zdanja, uočava se osnovna podela utvrđenja na dva dela – unutrašnje, sa najvišom Donžon ili branič-kulom, poznatijom kao Šešir kula, i Spoljno, koje je u vreme ratova bilo prvo na udaru. Tvrđava ima devet visokih kula, a uprkos brojnim bitkama, Golubac je uvek bio dobro očuvan i danas predstavlja jednu od najlepših srednjovekovnih tvrđava u zemlji.

Zbog odličnog strateškog položaja koji je povezivao istok i zapad, kao i pozicije koja je omogućavala kontrolisanje kopna i vodenih puteva, Golubačka tvrđava je sa razlogom podignuta baš na ovoj tački. Ovo kulturno dobro i jedinstvena turistička atrakcija predstavlja veliki spomenik kulture i neosporivo parče istorije Srbije.

Tvrđavu Golubački grad čine Tvrđava Golubac, Arheološki park, Centar za posetioce, kao i pristanište za putničke brodove. Istоčnо оd bedema tvrđave se nalazi prirodni rezervat Gоlubac. Sve ovo zajedno čini značajan turistički prostor i priliku da se susretnete sa bogatom istorijom i tradicijom ove zemlje.

Manastir Tumane

 Udaljenost od hotela: 68km

Izgrađen uoči Kosovskog boja, a posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, manastir Tumane – ujedno i zadužbina Miloša Obilića – danas predstavlja najposećeniji manastir na teritoriji Republike Srbije. Iako se ne zna tačan datum kada je podignut, poznato je da ovo sveto zdanje datira još od 14. veka.

Ne smemo zaboraviti da istaknemo da se ovde čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog i Svetog Jakova, kao i čudotvorna ikona rusko-vizantijskog stila Bogorodice pod imenom „Kurskaja“, koja izvorno potiče iz grada Kurska u Rusiji. Ova ikona je pod okriljem Manastira Tumane od 1936. godine.

Manastir je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, a osim glavne crkve ga čine i veliki i mali kоnak, kao i isposnica iznad koje se nalazi kapela Zosima Tumanskog.

Udaljen devet kilometara od Golupca, u prirodnom ambijentu čiste i gotovo netaknute prirode u podnožju golubačkih planina, Manastir Tumane predstavlja pravo malo „parče“ raja, ali i neverovatnu destinaciju koja svedoči istoriji, a čije relikvije služe kao podsetnik na nekadašnja vremena.

Kulturno-istorijska, a svakako i nemerljiva duhovna vrednost ovog manastira sasvim očekivano ga čini popularnim mestom obilaska. Ukoliko se nađete u blizini Golubačke doline i u blizini manastira nedaleko od Tumanske reke, nemojte propustiti jedinstveno iskustvo koje vas ovde očekuje – skriveno od pogleda i buke javnosti, u pravom dragulju prirodnih lepota koje kriju svojevrsni mir, a koji će vas zasigurno pratiti još dugo nakon vaše posete.

Tabula Traiana

 Udaljenost od hotela: 35km

Na desnoj obali Dunava, Rimljani su ostavili dela izuzetne vrednosti koja još uvek nose ime velikog graditelja Trajana: Trajanov put, Trajanova tabla, Trajanov kanal i Trajanov most. Ovaj Rimski car i imperator Nerva Trajan (Marko Ulpije Nerva Trajan)‚ rođen 53. godine, na ovim prostorima je možda najpoznatiji prema Trajanovoj tabli – latinskom natpisu koji je posvećen upravo ovom rimskom caru.

Urezan na isklesanoj steni iznad Đerdapske klisure, odnosno u Nacionalnom parku „Đerdap“ kod Kladova u Srbiji. Ova stena nalazila se na najnepristupačnijem delu takozvanog rimskog puta. Ovaj spomenik kojeg čini vertikalna tabla uklesana u kamen, dužine 3,20 metara i širine 1,80 metara, predstavlja impozantno i monumentalno sećanje. Kamena nadstrešnica koja se nadvija nad ovom istorijskom tablom nosi natpis „Tabula Traiana“.

Ovaj samo jedan u nizu imperatorov podvig ostao je spomenik kulture i samo jedna od brojnih turističkih atrakcija u ovom neverovatno vrednom delu zemlje. Čuvena tabla, kao i deo rimskog puta, zajedno čine kameni monolit težine više od 300 tona, koji je oko 1970. godine izmešten za 25m kako bi opstao iznad nivoa reke.
Veličanstvena Trajanova tabla je sasvim dovoljan razlog da posetite ovaj deo Srbije gde ćete se uveriti u neosporive dokaze daleke istorije, uz prirodne lepote koje su pravi odmor i za telo, oči i dušu.

Rajkova pećina

 Udaljenost od hotela: 34km

Istočna Srbija krije brojne znamenitosti koje su jedinstvene ne samo u ovom delu zemlje, već u čitavom regionu, ali i svetu. U ovakva prirodna bogatstva se bez premca ubraja i Rajkova pećina, koja sa svojih 2.304 m istraženih hodnika predstavlja jednu od najdužih pećina u našoj zemlji.

Okrivena je krajem XIX veka, 1894. godine, od strane poznatog geografa Jovana Cvijića, a njeno ime inspirisao je hajdučki harambaša Rajko Vojvoda. Prema istorijskim podacima, Rajko Vojvoda je danju bio mehandžija, a noću je pljačkao turske karavane, čije je ukradeno blago sakrivao u pećini. Otuda i naziv za ovu najvažniju turističku atrakciju Majdanpeka.

Reč o jednoj od najznačajnijih turističkih pećina u Srbiji, koja je od prestоnice udaljena oko 200 km, a od Majdanpeka 2,5 km. Kroz ovu pećinu protiče i Rajkova reka. Nedaleko od ulaza u pećinu, spajanjem Rajkove reke sa Paskovom rekom nastaje Mali Pek, koji se nekoliko kilometara nizvodno uliva u Veliki Pek. Mali Pek je popularno mesto za turiste, gde brojni posetioci rado svraćaju da bi se oprobali u ispiranju zlata. Svako ko je posetio Rajkovu pećinu zastao je kod Egipatske boginje i Kristalne dvorane da se uveri u njihove lepote.

Nezaboravne prizore čine i Dvorana nevinosti, kojoj nije mogao niko da priđe, kao i Dvorana plodnosti, bogata ukrasima koji asociraju na simbol muškosti. Osim toga, staza za posetioce vodi kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja do same Dvorane kada. Moraju se napomenuti i Žrtvenik, Duhovi Dvorana vodopada, kao i Sala stećaka, ali i Zimska bajka. Pećinski kanali su podeljeni u dva horizonta – donji rečni, dužine 330,5 metara, kao i gornji suvi horizont dužine 526,5 metara.

Neretko se ovo srpsko blago naziva i Homoljskom lepoticom, a ako vas zanima da li Rajkova pećina opravdava svoj „nadimak“, idealan je trenutak da se i sami susretnete sa lepotama istočne Srbije i iskusite avanturu kroz Rajkovu pećinu koja se ne zaboravlja.

Rajačke pimnice

 Udaljenost od hotela: 82km

Jedinstveni kompleks vinskih podruma Rajačke pimnice nastao je polovinom 18 veka. U periodu nastanka, ovde se nalazilo čak 365 podruma koji su građeni od tesanog kamena a ukopavani dva metra u zemlju da bi temperatura bila ujednačena tokom cele godine.

Rajačke pimnice nalaze se na Belom brdu, nadomak sela Rajac, udaljenog 24km od Negotina. Ovaj važan arhitektonski kompleks vinskih podruma oduvek je proizvodio kvalitetna vina, što čini ovu atrakciju veoma popularnom i u današnje vreme.

Sve više ljudi iz zemlje i inostranstva u ovo selo dolazi zbog čuvenih Rajačkih pimnica – crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma imaju jedinstven ukus, miris i boju. Zbog izuzetnog kvaliteta, vinu se prepisuje i lekovito svojstvo. Na brdu iznad sela, gde su i pivnice, smešteno je staro groblje, čiji su spomenici izgradjeni od peščanog kamena. To je isti onaj kamen od koga su gradjene i Rajačke pimnice.

Generacije Rajcana i danas gaje istu ljubav prema vinu, dok svaki domaćin Rajca pravi “Božji nektar” iz jednog od najsunčanijih predela zemlje, negujući vina u jedinstvenim kamenim pivnicama. Tu je poznato vino crna tamjanika za koje kažu da je najtraženije. Ono što je na vama jeste da se i sami uverite u slatkaste, jedinstvene ukuse svačijeg omiljenog pića u kome je oduvek ležala istina.

Šuplja stena

 Udaljenost od hotela: 40km

Prirodni kameni most, ujedno i važan spomenik prirode nemerljivog značaja, predstavlja „osnovni“ opis Šuplje stene, koja se s razlogom nalazi pod zaštitom države Srbije. Ali, iskustvo koje tamo očekuje svakog posetioca se malo teže opisuje. Doživljaj ove prirodne lepote i vrednosti Valje Prerast, najvećeg prirodnog kamenog mosta u Srbiji visine 42 metara, u blizini Majdanpeka, opravdava svoj značaj koji se u ovom delu Srbije visoko vrednuje.

U okviru turističkih tura, ova zaštićena oblast u istočnoj Srbiji pruža priliku da se uverite u vrlo redak geomorfoliški objekat, proglašen za Spomenik prirode evropskog značaja od strane Zavoda za zaštitu prirode. Ovaj fenomen nalik ogromnom lučnom mostu se pruža od jugozapada ka severoistoku na dužini od 100m. Ispod ovog prirodnog blaga protiče reka Valja.

Ova atrakcija, koja se nalazi nedaleko od neverovatne Đerdapske klisure, pruža sjajnu priliku za istraživanje, uživanje, ili fotografisanje prirodnih lepota koje okružuju posetioca na gotovo svakom koraku.

Euro velo 6

Ukupna dužina rute: 4.636km

Dunavska biciklistička ruta EuroVelo broj 6 sa razlogom je jedna od najpopularnijih ruta koju u svom programu nudi Evropska biciklistička federacija. Obale, reke, vrhunska infrastruktura i prelepi prizori prirode čine baš ovu rutu putovanjem iz snova, jer su delovi duž Loare i Dunava poznati po dobrodošlici za bicikliste širom sveta i to sa dobrim razlogom. U Francuskoj mogu da probaju najbolja vina nakon vožnje biciklom kroz vinograde, u Beču da posete najlepše muzeje, a u Srbiji da iskuse toplinu ljudi.

Euro Velo 6 ulazi u Srbiju na severu, u blizini grada Bački Breg, prateći vijugavi Dunav. Kasnije se u putu stiže u Novi Sad, gde se pruža prilika osmatranja šarmantnog starog grada i Petrovaradinske tvrđave.

Nastavak putovanja odvija se prema Beogradu, nakon kojeg se stiže u Smederevo, grad grožđa i vina. Tu se turisti mogu susresti sa starim srpskim zanatima, verovanjima i običajima. Arheološka nalazišta, antički spomenici i srednjovekovna utvrđenja najvažniji su delovi područja, dok se u blizini nalazi najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park „Đerdap“, zajedno sa najvećom i najdužom klisurom u Evropi.