Lepenski Vir

Srce 9.000 godina stare civilizacije

Ukoliko se do sada niste upoznali sa vrednostima i lepotom koje Lepenski Vir pruža, pravo je vreme da saznate više o ovom neolitskom lokalitetu koji je sve do 1965. godine sakrivao veliki deo istorije. Danas, ovo praistorijsko nalazište ponosno prikazuje vrednosti 9.000 godina stare civilizacije koja svojom arheološkom važnošću i veličinom već decenijama privlači pažnju.

Lepenski Vir

Najstarije poznato urbano naselje u Evropi, predstavlja sedište praistorijske kulture koje je danas smešteno u strogom rezervatu prirode u blizini Donjeg Milanovca. Ova kolevka arheoloških otkrića doprinela je znanju o neolitskom kamenom dobu u Evropi, dok se prvi stanovnici ovog vrednog lokaliteta smatraju prvim urbanističkim planerima i graditeljima u ovom regionu.

Na desnoj obali Dunava, u okviru zaštićenog Nacionalnog parka Đerdap, brižljivo se čuvaju dokazi o jednim od najkompleksnijih praistorijskih kultura. Tim arheologa, predvođen slavnim akademikom Dragoslavem Srejovićem, otkrio je materijalne dokaze o složenoj kulturi kroz sedam faza naselja i čak 136 objekata, starih neverovatnih 9.000 godina.

Posebno je važno otkriće da je na ovom podneblju оfоrmljena kultura kоja je trajala dve hiljade gоdina u kоntinuitetu, i tо u periоdu između 6.500 – 4.500 gоdine. p. n. e, što čini Lepenski Vir jedinstvenim i nemerljivim značajem za čitav svet.

Kultura pračoveka

Prvobitno arheološko otkriće pružilo je uvid u prvu strukturu urbanog života: pronađene su kuće, ulica i centralni trg, odmah nadomak reke. Žitelji ovog lokaliteta su svoje domove gradili sa trapezoidnim temeljima, prekrivene drvenom konstrukcijom, lišćem i kožom divljih životinja. Kuće su imale ognjište, žrtveni oltar, kao i kamene skulpture koje su predstavljale njihova božanstva. Svaka od otkrivenih građevina imala je centralno mesto sa ognjištem, okruženo kamenim idolima koji prikazuju ljudsku figuru u celini ili samo karakteristično oblikovanu riboliku glavu.

Prvi stanovnici Lepenskog Vira su veliki značaj pridavali reci, čime je i simbol ovog lokaliteta postao prepoznatljiv – a upravo je reč o već pomenutom monumentalnom dunavskom oblutku ribolikog bića. Skulpture koje su otkrivene na ovom nalazištu su ujedno i najstariji primerci umetnosti te vrste u ovom delu sveta.

Otkrivene skulpture su modelovane prema prirodnoj fomi rečnih oblutaka. Ove stilizovane figure su prvi monumentalni portreti u istoriji evropske umetnosti. Prvobitno je na njima bila oblikovana samo glava, dok u poznijim fazama one dobijaju oblik ljudi. Danas, kamene figurine sa ribljim licima uveliko su obišle svet i Lepenski Vir stavile na globalnu arheološku mapu. One su i dan-danas najstarije otkrivene kamene skulpture na evropskom kontinentu.

Na ovom lokalitetu su pronađeni i drugi ostaci svakodnevnog života naših predaka – od oruđa za rad od kamena i kostiju životinja, do posuda za jelo i nakita od školjki i kamenčića. Brojna blaga koja svedoče praistorijskoj kulturi svedoče razlogu zašto je ovo nalazište zaštićeno kao strogi rezervat prirode.

Obilazak koji se pamti

Bogatstvo koje se nalazi u Gornjem Milanovcu, u srcu Đerdapske klisure, srdačno dočekuje svakog gosta! Slavni lokalitet Lepenski Vir udaljen je 14 kilometara od hotela istoimenog naziva, što pruža izvanrednu priliku svim posetiocima da sa lakoćom iskuse jedinstvene tragove praistorije. Ova turistička atrakcija je sasvim nezaobilazna destinacija svim ljubiteljima istorije i svetskih prizora koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Senzacionalno otkriće i proces iskopavanja tima predvođenog Dragoslavom Srejovićem može pogledati i kroz filmski projekat u Centru za posetioce Lepenskog Vira. Posete su omogućene tokom cele godine.

Budite u toku sa našim vestima i ponudama