Vredno priznanje: Lepenski Vir uvršten među 40 svetskih lokaliteta

Urađena je zaštitna konstrukcija i izgrađen je centar za posetioce, a interesovanje za ovaj kompleks je konstantno,

Agencija Ujedinjenih nacija za turizam je kao temu ovogodišnjeg Svetskog dana turizma 2021. godine odredila – „Turizam za inkluzivni rast“.

Tim povodom posetioci će besplatno moći da vide 40 lokaliteta, među kojima i Lepenski Vir, najstarije naselje iz srednjeg kamenog doba. Lokalitet Lepenski Vir je još od 2011. godine potpuno rekonstruisan.

Urađena je zaštitna konstrukcija i izgrađen je centar za posetioce, a interesovanje za ovaj kompleks je konstantno, naglašava Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora „Lepenski Vir“.

„Ono što je karakteristika u prethodne dve godine, u odnosu na ono što je bilo pre toga, jeste što je jako povećan broj domaćih individualnih poseta. Grupne posete su smanjene na minimum, dečje ekskurzije su smanjene na minimum, ali nažalost i posete stranih turista“, dodaje on.

Strani turisti koji dosta putuju po svetu, odmah prepoznaju specifičnosti Lepenskog Vira, najstarijeg organizovanog ljudskog naselja, što nije moguće videti bilo gde u Evropi. Domaći posetioci iako znaju za postojanje Lepenskog Vira nisu do kraja upoznati sa činjenicom da je to najstarije organizovano naselje koje se smatra početkom sedelačkog načina života i da je područje Đerdapa kolevka civilizacije i da se tu odvijao proces privikavanja čoveka na život na otvorenom prostoru, koji je upravo na Lepenskom Viru dostigao svoj zenit.

Izvor: b92.net

Budite u toku sa našim vestima i ponudama