Nacionalni park Đerdap

Prirodno blago Istočne Srbije

Ukoliko ste u potrazi za mestom na kome vladaju zakoni prirode – gde je živi svet netaknut i raznovstan, privilegovan blagom klimom i geografskim položajem, a gde svaki kamen skriva priču o starim civilizacijama i prošlim vremenima, nacionalni park Đerdap je mesto koje tražite!

Najveći nacionalni park Srbije

Nacionalni park Đerpad najveći je nacionalni park Srbije. Prostire se na površini od 63,786.5 hektara, od kojih je zbog izuzetnog značaja većina teritorije u zaštićenoj zoni. Ovo veliko prostranstvo na severoistoku zemlje, oivičeno je sa oko 100 km desne obale Dunava od Golupca do Karataša kod Kladova, kao prirodnom granicom sa susednom Rumunijom. Ka jugu se proteže razvođem Dunava i Peka, kao i najvišim delovima Liškovca, Velikog grebena i Miroča. Visina ovog izuzetnog prostora kreće se od 50 do 803 m nadmorske visine. Nacionalni park Đerdap obuhvata delove tri opštine: Golupca, Majdanpeka i Kladova.

Geografske lepote koje ostavljaju bez daha

Đerdapska klisura je najduža, najveća i najstarija klisura probojnica u Evropi. Čine je četiri manje klisure i tri kotline koje se naizmenično smenjuju. Posebnom lepotom ističu se njeni delovi Mali i Veliki kazan, čuda prirode koja se ne propuštaju. Mesto gde je Dunav najuži i najdublji (oko 90 m) celim svojim tokom nalazi se upravo u ovom delu. Poznat kao “Gvozdena kapija”, ovaj tesnac svojom atraktivnošću privlači brojne ljubitelje reke koja izvire na dalekom Švarcvaldu i protiče kroz 10 država Starog kontinenta.

Vidikovci pred kojima se pruža nesagledivi horizont razbacani su širom nacionalnog parka Đerdap. Pogled sa Kapetan Mišinog brega je jedan od najlepših na Dunav, a zalasci sunca posmatrani sa ovog mesta ostaju duboko urezani u sećanje.

Raznolikost živog sveta

Nacionalni park Đerdap čuven je po izuzetnoj raznovrsnosti živog sveta. Njegov biodiverzitet svrstava ga među najatraktivnije nacionalne parkove na Balkanu. Stanište je za više od 1.100 biljnih vrsta, predeo koji naseljava više od 150 vrsta ptica, preko 50 vrsta različitih sisara i 60 vrsta ribe, čime se nepogrešivo dokazuje da je priroda u ovom području nataknuta, a živi svet veoma raskošan.

Koliko je flora Đerdapa raznolika govori podatak da je i sam Josif Pančić često posećivao ove predele, sa puno interesovanja i pažnje proučavajući biljne vrste od kojih mnoge imaju vrlo zanimljiva imena – dlakavi trižanj, mramorasta zečja loboda, žućkasti pucavac, kamenjarska žumenica i dr. Lepota jorgovana koji ovde raste čuvena je širom sveta. Orah, tisa, srebrna lipa, zelenika – samo su neki od raskošnih stanovnika šuma u dolini Dunava, a cvet koji zauzima posebno mesto je đerdapska lala kojoj je Đerdapska klisura jedino stanište na svetu.

Raj za ptice

Ptice koje su u nacionalnom parku Đerdap pronašle svoj dom su očaravajući suri orao, orao zmijar, orao belorepan, crna roda, siva čaplja, sova ušara i mnoge druge. One koje Đerdap čine međunarodno značajnim su: mali vranac, patuljasti orao i orao kliktaš. Prizor ptica koje slobodno nadleću beskrajno plavetnilo Dunava snažno deluje na posmatrača, dozvoljavajući mu da oseti svu lepotu koja ga “grli” sa svih strana.

Fauna sisara je takođe raznovrsna. Vuk, šakal, divlja svinja, divokoza, jelen mogu se sresti kroz šume i proplanke, a Đerdap se može pohvalititi i nekim izuzetno retkim životinjskim vrstama, poput medveda i risa.

Mesto susreta viševekovnih kultura i tradicija

Bogato raskošnom florom i faunom kakve ima malo gde drugde u svetu, ovo područje predstavlja i nesvakidašnje mesto susreta viševekovnih kultura i tradicija. Brojni istorijski spomenici podsećaju današnje generacije da su Dunav i njegov tok oduvek bili u središtu svih važnih događaja u ovom delu Evrope.

Hotel “Lepenski Vir” nalazi se u srcu nacionalnog parka Đerdap i idealna je polazna tačka za sve one koji žele da se bolje upoznaju sa svim lepotama ovog jedinstvenog dela Srbije. Zapanjujući arheološki lokalitet po kome je hotel i dobio ime – “Lepenski Vir”, Trajanova tabla iz rimskog perioda, fascinantna Golubačka tvrđava, samo su neke od značajnih atrakcija u neposrednoj blizini hotela koje privlače turiste širom sveta i izazivaju divljenje svakog posetioca.

Budite u toku sa našim vestima i ponudama