Lepenski Vir otvorio vrata za decu sa Kosova i Metohije

Prilika da se kroz aktivan odmor upoznaju lepote ovog dela Srbije.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić posetio je srednjoškolce sa Kosova i Metohije, iz opštine Leposavić, koji tokom ove nedelje borave u hotelu Lepenski Vir na sedmodnevnom besplatnom odmoru. Za pedeset jedno dete i dvoje nastavnika koji su doputovali u pratnji dece, ovo je bila prilika da se kroz aktivan odmor upoznaju sa lepotama ovog dela Srbije.

Kako nam je rekao predsednik Đokić Opština Pećinci već duže vreme neguje bliske odnose sa našim narodom u opštini Leposavić, a ovo je samo jedan od načina da se pruži podrška našem narodu na Kosovu i Metohiji.

“Sve ovo je omogućilo preduzeće Luki komerc iz naše opštine, u čijem sastavu posluje i hotel Lepenski Vir, koje je deci iz opštine Leposavić besplatno ustupilo boravak u hotelu. Takođe, zahvaljujući Opštini Majdanpek i njenom predsedniku, gospodinu Draganu Popoviću, svi obilasci i svi propratni sadržaji su za decu besplatni, i ja mu se na tome zahvaljujem. Nadam se da deca osećaju koliko su ovde dobrodošla i da će im ovaj odmor ostati u lepoj uspomeni” – izjavio je Đokić, i dodao da je ovo jedna od najlepših obaveza koje ima kao predsednik opštine.

Za srednjoškolce iz Leposavića obezbeđen je bogat program koji uključuje obilazak manastira Tumane, arheološkog nalazišta Lepenski Vir, Golubačke tvrđave, Nacionalnog parka Đerdap, Hidroelektrane Đerdap, Rajkove pećine, kao i krstarenje Dunavom, a po rečima Vladimira Vukojevića iz Leposavića svršenog srednjoškolca i budućeg studenta prava, pored lepog druženja, upoznali su se i sa istorijom ne samo ovog kraja nego i cele Srbije.

“Nikada nisam bio u ovom kraju Srbije, a imao sam želju da dođem ovde sa porodicom. Bio sam prijatno iznenađen kada su me pozvali i pitali da li želim da putujem, tako da sam sa radošću došao. Nisam znao da Golubačka tvrđava do skora nije bila otvorena za posetioce, a manastir Tumane je posebno zanimljiv poslednjih godina. Drago mi je da je Srbija ovako turistički oživela” – rekao nam je Vladimir.

Njegove utiske deli i Novica Vučenić nastavnik matematike u srednjoj školi u Leposaviću, koji je doputovao sa decom, i dodaje da mu je posebno drago da je organizacija dobra i da se deca lepo provode, jer su sa ovim putovanjem želeli da na neki način nagrade njihov trud i rad tokom prethodne školske godine.

Po rečima humanitarca Miodraga Radovanovića iz opštine Leposavić prednost za odmor u hotelu Lepenski Vir dobila su deca iz višedetnih porodica, slabijeg materijalnog stanja, deca koja su bez jednog roditelja ili koja u porodici imaju nekog bolesnog člana ali i odlični đaci.

“Opština Pećinci u više navrata je donirala paketiće za decu za Božić i Novu godinu, laptop računare za najbolje studente iz Mesne zajednice Lešak, a donirala je i sredstva za izgradnju hrama Car Konstantin i carica Jelena u selu Kamenica, u opštini Leposavić. Pored toga, naš veliki donator i prijatelj gospodin Milorad Pantić je takođe ličnim prilozima pomagao izgradnju hrama u Kamenici i donirao brojne poklone za učenike iz naše opštine” – kazao je Radovanović i dodao da je zahvaljujući velikoj podršci opštine Leposavić na čelu sa predsednikom Zoranom Todićem obezbeđen autobus za prevoz dece, a ujedno se zahvalio i direktoru hotela Milanu Rodiću i direktoru Nacionalnog parka Đerdap Lazaru Mitroviću na odličnoj organizaciji izuzetno sadržajnog boravka dece na Lepenskom Viru.

Budite u toku sa našim vestima i ponudama